Treća tranša kredita MMF-a za Grčku

Bez autora
Nov 24 2010

Grčka je na dobrom putu da ispuni uslove paketa pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i dobiće treću tranšu kredita uprkos problemima sa naplatom poreza i potrošnjom u zdravstvu.Grčka, kao prezadužena zemlja sledeće godine mora da se fokusira na strukturalne reforme i podršku javnim preduzećima, a MMF će nastaviti da joj pomaže, ukoliko ona bude imala finansijskih problema nakon isteka trogodišnjeg programa. Predstavnici MMF-a su izrazili uverenost da Grčka preduzima prave korake da bi ponovo stekla poverenje tržišta i dodao da će Fond pomoći Grčkoj ukoliko naiđe na probleme kad porastu potrebe za kreditima nakon isteka programa.

Treća tranša kredita MMF-a za GrčkuGrčka je na dobrom putu da ispuni uslove paketa pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i dobiće treću tranšu kredita uprkos problemima sa naplatom poreza i potrošnjom u zdravstvu.

Grčka, kao prezadužena zemlja sledeće godine mora da se fokusira na strukturalne reforme i podršku javnim preduzećima, a MMF će nastaviti da joj pomaže, ukoliko ona bude imala finansijskih problema nakon isteka trogodišnjeg programa.

Predstavnici MMF-a su izrazili uverenost da Grčka preduzima prave korake da bi ponovo stekla poverenje tržišta i dodao da će Fond pomoći Grčkoj ukoliko naiđe na probleme kad porastu potrebe za kreditima nakon isteka programa.

Članice evrozone i MMF su u maju odobrili Grčkoj kredit od 110 milijardi evra u zamenu za smanjenje potrošnje, povećanje poreza i reforme, u cilju sprečavanja širenja krize na ostatak monetarne unije.

Na pitanje o tranši pomoći od devet milijardi evra, za koju se zvanična Atina nada da će je dobiti do početka sledeće godine, predstavnici MMF-a su odgovorili da je "Grčka ostvarila ono što je trebalo kako bi dobila ovu tranšu", dodavši da je siguran da će je dobiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik